Zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook als dit steeds meer uitdagingen geeft. Wanneer het niet meer vanzelfsprekend is dat u alle dagelijkse levensverrichtingen (ADL) kunt uitvoeren, is het fijn om te weten welke tips bijdragen aan langer vertrouwd thuis wonen. We nemen u graag mee in wat u zoal kunt verwachten en waar u of uw naasten actie op kunnen ondernemen, met als doel zelfstandig en vertrouwd thuis te blijven wonen.
1 Valincidenten
Vallen kan leiden tot vervelend letsel, wat langdurig herstel betekent.
Tips:
Goede verlichting (op sensor), geen losse vloerkleden, voorkom te volle ruimten, goed schoeisel zowel overdag als 's nachts, en zorg voor steunpunten aan de wand bij bijvoorbeeld het toilet en de badkamer. Maak op tijd gebruik van een stok of een rollator om te voorkomen dat er angst ontstaat na een eerste val. Het is wel belangrijk om dagelijks te blijven bewegen, het behoud van spierkracht en balans helpt om vallen te voorkomen. Wanneer valgevaar ondanks bovenstaande acties aanwezig blijft, is het wenselijk om persoonsalarmering te regelen. Zo kunt u bellen wanneer u bent gevallen, dit voorkomt dat u langere tijd zonder hulp zit. Informeer in de buurt bij erkende zorg- en welzijnsorganisaties welke vorm van zorgalarmering zij u kunnen bieden.
2 Sociale isolatie en eenzaamheid
Eenzaamheid kan leiden tot depressie, angst, en een verslechtering van de algehele gezondheid.
Tips:
Bekijk samen wat er nodig is om hobby's en activiteiten in stand te houden. Onderdeel blijven van een sociaal netwerk is erg belangrijk voor iedereen. Houd telefonisch contact; beeldbellen stimuleert het delen van emoties. Stimuleer om activiteiten te blijven ondernemen. Maak gebruik van vervoersdiensten voor ouderen om u te helpen bij het bereiken van sociale evenementen en bijeenkomsten.
3 Cognitieve achteruitgang
Geheugenverlies en verminderde cognitieve functies kunnen leiden tot problemen zoals het vergeten van medicatie, verdwalen, en onveilig gedrag. Dit kan voortkomen uit vormen van dementie, evenals een gebrek aan mentale stimulatie en sociale interactie.
Tips:
Stimuleer hersenactiviteit door bijvoorbeeld puzzels en spelletjes (sudoku's en kruiswoordpuzzels). Breng structuur en routine aan in uw huis, maak gebruik van dagelijkse schema's of duidelijke agenda's. Houd de inrichting van het huis eenvoudig en overzichtelijk. Gebruik labels en aanwijzingen op kasten en deuren om navigatie in huis te vergemakkelijken.
Technologische hulpmiddelen kunnen bijdragen aan veilig thuiswonen. Gebruik elektronische pillendozen of apps om de medicatie-inname te beheren. Voor ouderen met de neiging tot dwalen kan een GPS-tracker nuttig zijn. Installeer slimme apparaten die kunnen helpen bij dagelijkse taken, zoals slimme verlichting en thermostaten.
4 Medische noodsituaties
Zonder directe hulp kan een medische noodsituatie, zoals een hartaanval of beroerte, ernstige gevolgen hebben.
Tips:
Zorg voor regelmatige bezoeken aan de huisarts en specialist voor gezondheidscontroles en het bijhouden van chronische (blijvende) aandoeningen. Gebruik indien gewenst pillendoosjes met compartimenten voor dagen en tijden om medicatie op de juiste momenten in te nemen. Het dragen van een persoonsalarmering kan op tijd de hulp informeren als u medische ondersteuning nodig heeft. Ondersteuning door de thuiszorg kan u helpen om gezondheidrisco´s te monitoren.
5 Ondervoeding / slechte voeding
Ondervoeding kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, spierverlies, en algehele achteruitgang van de gezondheid. Moeite met boodschappen doen, koken, of gebrek aan kennis over gezonde voeding, evenals verlies van eetlust door medische of psychologische problemen, kunnen bijdragen aan ondervoeding.
Tips:
Maak een plan met iemand om samen wekelijkse boodschappen te doen; zo behoudt u de regie over wat er in huis komt en stimuleert u ook uw sociale contacten.
Maak gebruik van maaltijdservices die gezonde en gemakkelijk te bereiden maaltijden bezorgen, of bereid maaltijden van tevoren en vries ze in, zodat ze eenvoudig kunnen worden opgewarmd. Zorg voor voldoende vochtinname, aangezien uitdroging kan bijdragen aan een verminderde eetlust en ondervoeding. Let ook op uw gebitsverzorging: zorg voor regelmatige tandartsbezoeken om de mondgezondheid te controleren en problemen die de voedselinname kunnen beïnvloeden te behandelen.