Informatie over wonen met zorg

Op deze pagina vind u informatie over de verschillende fases van het wonen met langdurige zorg.

Veilig thuiswonen met zorg.
Welke stappen zetten wanneer thuis wonen niet meer gaat.
Verhuizen naar een passende woonzorglocatie.

Waar u rekening mee kan houden wanneer thuis wonen steeds meer uitdagingen geeft?

Veilig thuis wonen

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook als dit steeds meer uitdagingen geeft. Wanneer het niet meer vanzelfsprekend is dat u alle dagelijkse levensverrichtingen (ADL) kunt uitvoeren, is het fijn om te weten welke tips bijdragen aan langer vertrouwd thuis wonen. We nemen u graag mee in wat u zoal kunt verwachten en waar u of uw naasten actie op kunnen ondernemen, met als doel zelfstandig en vertrouwd thuis te blijven wonen.


1 Valincidenten
Vallen kan leiden tot vervelend letsel, wat langdurig herstel betekent.

Tips:
Goede verlichting (op sensor), geen losse vloerkleden, voorkom te volle ruimten, goed schoeisel zowel overdag als 's nachts, en zorg voor steunpunten aan de wand bij bijvoorbeeld het toilet en de badkamer. Maak op tijd gebruik van een stok of een rollator om te voorkomen dat er angst ontstaat na een eerste val. Het is wel belangrijk om dagelijks te blijven bewegen, het behoud van spierkracht en balans helpt om vallen te voorkomen. Wanneer valgevaar ondanks bovenstaande acties aanwezig blijft, is het wenselijk om persoonsalarmering te regelen. Zo kunt u bellen wanneer u bent gevallen, dit voorkomt dat u langere tijd zonder hulp zit. Informeer in de buurt bij erkende zorg- en welzijnsorganisaties welke vorm van zorgalarmering zij u kunnen bieden.

2 Sociale isolatie en eenzaamheid
Eenzaamheid kan leiden tot depressie, angst, en een verslechtering van de algehele gezondheid.

Tips:
Bekijk samen wat er nodig is om hobby's en activiteiten in stand te houden. Onderdeel blijven van een sociaal netwerk is erg belangrijk voor iedereen. Houd telefonisch contact; beeldbellen stimuleert het delen van emoties. Stimuleer om activiteiten te blijven ondernemen. Maak gebruik van vervoersdiensten voor ouderen om u te helpen bij het bereiken van sociale evenementen en bijeenkomsten.

3 Cognitieve achteruitgang
Geheugenverlies en verminderde cognitieve functies kunnen leiden tot problemen zoals het vergeten van medicatie, verdwalen, en onveilig gedrag. Dit kan voortkomen uit vormen van dementie, evenals een gebrek aan mentale stimulatie en sociale interactie.

Tips:
Stimuleer hersenactiviteit door bijvoorbeeld puzzels en spelletjes (sudoku's en kruiswoordpuzzels). Breng structuur en routine aan in uw huis, maak gebruik van dagelijkse schema's of duidelijke agenda's. Houd de inrichting van het huis eenvoudig en overzichtelijk. Gebruik labels en aanwijzingen op kasten en deuren om navigatie in huis te vergemakkelijken.
Technologische hulpmiddelen kunnen bijdragen aan veilig thuiswonen. Gebruik elektronische pillendozen of apps om de medicatie-inname te beheren. Voor ouderen met de neiging tot dwalen kan een GPS-tracker nuttig zijn. Installeer slimme apparaten die kunnen helpen bij dagelijkse taken, zoals slimme verlichting en thermostaten.

4 Medische noodsituaties
Zonder directe hulp kan een medische noodsituatie, zoals een hartaanval of beroerte, ernstige gevolgen hebben.

Tips:
Zorg voor regelmatige bezoeken aan de huisarts en specialist voor gezondheidscontroles en het bijhouden van chronische (blijvende) aandoeningen. Gebruik indien gewenst pillendoosjes met compartimenten voor dagen en tijden om medicatie op de juiste momenten in te nemen. Het dragen van een persoonsalarmering kan op tijd de hulp informeren als u medische ondersteuning nodig heeft. Ondersteuning door de thuiszorg kan u helpen om gezondheidrisco´s te monitoren.

5 Ondervoeding / slechte voeding
Ondervoeding kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, spierverlies, en algehele achteruitgang van de gezondheid. Moeite met boodschappen doen, koken, of gebrek aan kennis over gezonde voeding, evenals verlies van eetlust door medische of psychologische problemen, kunnen bijdragen aan ondervoeding.

Tips:
Maak een plan met iemand om samen wekelijkse boodschappen te doen; zo behoudt u de regie over wat er in huis komt en stimuleert u ook uw sociale contacten.
Maak gebruik van maaltijdservices die gezonde en gemakkelijk te bereiden maaltijden bezorgen, of bereid maaltijden van tevoren en vries ze in, zodat ze eenvoudig kunnen worden opgewarmd. Zorg voor voldoende vochtinname, aangezien uitdroging kan bijdragen aan een verminderde eetlust en ondervoeding. Let ook op uw gebitsverzorging: zorg voor regelmatige tandartsbezoeken om de mondgezondheid te controleren en problemen die de voedselinname kunnen beïnvloeden te behandelen.
De vijf meest voorkomende risico's die zich voordoen bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie.
Veilig thuis wonen met Thuiszorg
Wanneer er meerdere risico’s in uw thuissituatie gecoördineerd moeten worden, is het verstandig om beroep te doen op thuiszorg in uw buurt. Zij kunnen u ondersteunen bij bijvoorbeeld: wassen en kleden, het trouw innemen van medicatie, en het uitvoeren van metingen die uw gezondheid monitoren. Op deze manier kunt u zo lang mogelijk veilig thuis blijven wonen en wordt ervoor gezorgd dat de risico’s niet uitlopen op een noodsituatie. Er zijn verschillende organisaties in uw buurt die thuiszorg bieden. U kunt ook uw huisarts vragen naar erkende organisaties waarmee goede samenwerkingen bestaan.

Kom ik in aanmerking voor een WLZ indicatie?

De zorgprofielen die het CIZ hanteert

  • Zorgprofiel 4, VV4: Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging
  • Zorgprofiel 5, VV5: Beschermd wonen met intensieve dementiezorg
  • Zorgprofiel 6, VV6: Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging
  • Zorgprofiel 7, VV7: Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding
  • Zorgprofiel 8, VV8: Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op verzorging/verpleging
  • Zorgprofiel 9, VV9: Herstelgerichte behandeling met verpleging en verzorging
De bovenstaande tips zijn bedoeld om met u mee te denken over hoe u thuis kunt blijven wonen, zelfs met intensieve zorg, en hoe u oplopende risico's kunt voorkomen. Echter, als het ondanks deze interventies niet langer veilig is om thuis te wonen, kan het verstandig zijn om samen te onderzoeken of het aanvragen van een langdurige zorgindicatie nodig is. Deze indicatie, die wordt aangevraagd bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), bestaat uit verschillende zorgprofielen, afhankelijk van de aard van de chronische (blijvende) aandoening: somatisch (lichamelijk) of psychogeriatrisch (geestelijk).

Wat moet u meesturen met de aanvraag?

De aanvraag omschrijft waarom u een langdurige zorgindicatie nodig heeft en geeft een duidelijk beeld van de benodigde zorg. Een langdurige indicatie kan alleen worden goedgekeurd als er een duidelijke diagnose zwart op wit staat beschreven. De huisarts heeft in het dossier een verzameling van diagnosestellingen; controleer deze goed en laat deze aanvullen met ontbrekende gegevens indien nodig. Beter te veel informatie dan onvoldoende, want een goed onderbouwde aanvraag verhoogt de kans op goedkeuring. Zorg ervoor dat alle aspecten van uw zorgbehoefte worden gedocumenteerd en ondersteund met bewijsstukken, zoals verslagen van ziekenhuisbezoeken, specialistenbezoeken, therapieën (zoals fysiotherapie, ergotherapie of logopedie) en andere medische consulten.

Hulp nodig bij Wet Langdurige Zorg

U kunt beroep doen op professionals die ondersteuning bieden bij uw hulpvraag.
Cliëntondersteuner

Een cliëntondersteuner is een professional die mensen helpt bij het navigeren door het zorgsysteem en het verkrijgen van de zorg en ondersteuning die de zorgvrager nodig heeft. Deze ondersteuning kan variëren van het bieden van informatie en advies tot het actief begeleiden bij het aanvragen van zorgindicaties en het regelen van zorgvoorzieningen. Vraag bij uw gemeente voor de juiste doorverwijzing naar een erkende cliëntenondersteuner dit is een gratis ondersteuning die uw gemeente beschikbaar stelt.
Casemanager Dementie

Een casemanager dementie speelt een essentiële rol in het ondersteunen van mensen met dementie en hun families. Hun taak is om de zorg en begeleiding voor deze kwetsbare groep te coördineren en te optimaliseren. Uw huisarts, wijkverpleegkundige of zorgverzekeraar kan u doorverwijzen naar een organisatie die het casemanagement regelt.
&
Mantelzorgmakelaar & Mantelzorgondersteuner

Een mantelzorgmakelaar is een professional die mantelzorgers helpt bij het regelen van zorg, ondersteuning en administratieve zaken voor de persoon die zij verzorgen. Een mantelzorgondersteuner is een professional die mantelzorgers helpt door emotionele en praktische ondersteuning te bieden. Het doel van een mantelzorgondersteuner is om de belasting van de mantelzorger te verminderen en hen te helpen de zorg vol te houden. Mantelzorgers zijn vaak familieleden, vrienden of buren die langdurig en onbetaald zorg verlenen aan iemand met een chronische ziekte, beperking of hoge leeftijd.

De mantelzorger is van onschatbare waarde
U als mantelzorger

"Mantelzorger word je niet, dat bén je opeens!" Deze zin zegt veel. Het mantelzorgerschap overkomt u en u probeert, binnen uw mogelijkheden, hier zo goed mogelijk invulling aan te geven. Het is een rol die als een grote verantwoordelijkheid kan voelen. Weet dat er verschillende instanties zijn die op unieke wijze ondersteuning kunnen bieden aan u als mantelzorger. Wat kunnen zij voor u betekenen?
Wensen en behoeften
Begin vroegtijdig met het oriënteren op uw wensen en behoeften om de overgang naar langdurige zorg positief te benaderen. Wat comfort betekent, verschilt per persoon. Dit kan onder andere betrekking hebben op de ligging, de grootte van de kamer, de aanwezige kennissenkring, de mate van zelfstandigheid, geborgenheid of een eigen buitenruimte.
Ons advies is om breed te oriënteren in omliggende gemeenten. Het juiste gevoel bij een zorglocatie hangt niet alleen af van de locatie zelf.
Bedenk wat u nodig heeft om u veilig en prettig te voelen op een nieuwe plek, vooral als thuis wonen niet meer mogelijk is. Laat u digitaal rondleiden met de videorondleiding van Zorgstek. Dit geeft u een goede eerste indruk van de locatie en helpt te bepalen of deze aan uw wensen en behoeften voldoet.

Gezamenlijke besluitvorming
Laat ook uw naasten meedenken en oriënteren op Zorgstek. Sla uw favorieten op en plan een fysieke rondleiding in om de locatie persoonlijk te ervaren. Gezamenlijk oriënteren voorkomt onenigheid in deze belangrijke fase, omdat iedereen graag het beste voor u wil. Zorgstek maakt het eenvoudig doordat iedereen vanaf zijn eigen locatie kan meedenken en zich betrokken voelt bij het proces.

Voorkom noodsituatie
Na het fysiek bezoeken kunt u zicht laten plaatsen op de interreselijst van u favoriete zorg locatie. Dit kan bij meerdere, aangezien het vrijblijvend is. Wanneer er een kamer vrijkomt die perfect voor u is, kunt u overgaan tot verhuizing. Houd er rekening mee dat zorglocaties vaak wachttijden hebben, dus vroege oriëntatie vanuit thuis is aan te raden.

Start met oriënteren gericht op wensen & behoeften

Verhuizen naar de nieuwe woonzorglocatie

Wanneer er een passende indicatie is afgegeven en er via Zorgstek een geschikte zorglocatie is gevonden, komt het verhuizen dichterbij.
Kosten
U betaald voor het wonen in een reguliere zorginstelling een eigen bijdrage voor wonen en zorg, dit wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Op deze pagina kunt u een proefberekening maken van de geschatte eigen bijdrage.

Praktische tips bij verhuizen

  • U neemt van tevoren contact op met de verantwoordelijke van de locatie om de overeenkomst te ondertekenen en de nodige formulieren in te vullen.
  • Stuur een verhuisbericht naar uw abonnementen of zeg deze op indien ze niet langer nodig zijn.
  • Schrijf uzelf in bij de gemeente op het nieuwe adres.
  • Stem met de thuiszorg af op welke datum u gaat verhuizen; u kunt na deze datum de thuiszorg stopzetten.
  • Laat de thuiszorg een overdracht schrijven met bijzonderheden over uw zorgvraag om de overgang van zorg te versoepelen.
  • Zorg ervoor dat benodigde zorgartikelen op de eerste dag meeverhuizen, zoals medicatie, aantrekhoezen voor kousen, en incontinentiemateriaal.
  • Neem functionele dierbare spullen mee en richt de kamer zoveel mogelijk in zoals thuis.
  • Zorg ervoor dat de overgang soepel verloopt; er gebeurt veel en niet alles kan direct perfect zijn.
  • Uw zorgverzekering blijft behouden.
  • Denk aan de kosten voor TV- en internetabonnementen.
  • Houd rekening met eventuele kosten voor het wassen van kleding; vraag bij de organisatie om meer informatie.
  • Controleer eventueel aanvullende verzekeringen, zoals inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Vraag naar de collectieve verzekering van de zorgorganisatie.
  • Als u verhuist naar een particuliere zorginstelling, houd er dan rekening mee dat er vaste maandelijkse kosten voor wonen zijn; dit verschilt per zorglocatie.
Emotionele tips bij verhuizen

  • Er komt veel op u af, dus neem de tijd om uw eigen kamer en nieuwe omgeving te leren kennen. Overhaast geen sociale verplichtingen en ontdek waar uw wensen en behoeften liggen in de eerste weken.
  • Noteer punten waar u of de zorg tegenaan loopt, zoals wat er in uw kamer wordt gemist; het is moeilijk om alles te onthouden, en zo kan familie in één keer de punten afhandelen.
  • Probeer in de eerste weken telefonisch contact te hebben met naasten, zodat u kunt delen hoe u de eerste dagen ervaart.
  • Soms kan het prettig zijn om in alle rust afscheid te nemen van het ouderlijk huis.